Idag är det den 25:e Mars år 2020.

Bildresultat för coronavirus

Aktiviteten på bloggen har varit låg. Jag har inte ens gjort årsbokslut för 2018 eller 2019 men jag tänkte ändå passa på att skriva ett kort liten inlägg för historikens skull.

Det är alltså mars 2020 och den här lilla influensan med Coronavirus som så oskyldigt började på en marknad i staden Wuhan (som ingen någonsin hört talas om) i Kina har nu alltså spritt sig på ett par månaders tid.

Corona

Spridningen har nu skett till Europa och Amerika och i skrivande stund är följande Europeiska länder i karantän:

Italien

Spanien

Frankrike

Tyskland

Danmark

Nederländerna

Sverige

Storbritannien

Belgien

Österrike

Grekland

Tjeckien

Portugal

Finland

Slovenien

Rumänien

Irland

Polen

Luxemburg

Kroatien

Estland

Ungern

Lettland

Slovakien

Bulgarien

Malta

Cypern

Litauen.

Situationen är panikartad och åtgärder som inte har sätts sen andra världskriget har används. Dvs militära fältsjukhus, nedstängning av skolor, förbud mot sammankomster, utegångsförbud etc.

För ekonomin i Sverige har följande hänt: Konkurs för RNB Retail, SAS permitterar 90%, Scania varslar, Volvo varslar, serviceyrken går på knäna. Hotell och restaurang kollapsar. Turism kollapsar helt då folk har slutat resa. Alla flygplan står på marken.

Hela världen håller andan.

Börsen är -25%. Det är en Jojo med +/- 10% från dag till dag. Rekord på största nedgångarna sen 1987 slås, rekord på största uppgångarna slås.

Jag försöker göra något smart men det är svårt, allt påverkas så snabbt och så omfattande. Inga branscher lämnas orörda – förutom – ICA och Axfood, dagligvaruhandeln som man brukar säga går bra när det är kris, går faktiskt bra nu också.

Ingen hade kunnat ana omfattningen på ekonomin, det är helt chockerande att se. Alla jobbar hemifrån. Alla som har minsta lilla förkylningssymptom måste vara hemma. Det enda vi får göra är att gå till affären och handla och sedan isolera oss i våra hem.

Konstig tid i väntan på vaccin.

Än är sjukvården kapabel att hantera antalet insjuknande i Sverige, men vi ligger efter Italien och Spanien som helt har kollapsat. Jag är inte positiv och väldigt försiktig.

Portföljen har som alltid varit fullinvesterad och jag har köpt så mycket jag har kunnat senaste veckorna. Nu har jag precis fått lön men vågar inte riktigt köpa mer då det faktiskt finns risk för varsel även på mitt jobb och då kan det vara bra att ha lite pengar på kontot.

Vi får se vad som händer! Tills dess, ta det lugnt och tvätta händerna!

Over and out in times of emergency and crisis

Ingenjorsliv